Narrow your search
Listing 1 - 10 of 28 << page
of 3
>>
Sort by

Dissertation
Medicatiefouten bij de geriatrische patiënt met polyfarmacie.
Author:
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Hemodialyse: Omgaanals verpleegkundige met dieetgerelateerde problemen bij de oudere
Author:
Year: 2018 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Het dieet bij hemodialysepatiënten houdt een beperking van kalium, fosfor en natrium in. Daarnaast moeten hemodialysepatiënten rekening houden met een vochtbeperking. Veel hemodialysepatiënten ondervinden problemen bij het naleven van het dieet en de vochtbeperking en krijgen te maken met psychosociale problemen. Als verpleegkundige komt men vaak in aanraking met therapie-ontrouwe hemodialysepatiënten en kan bij deze verpleegkundige een tweestrijd ontstaan tussen enerzijds de therapietrouw bevorderen en anderzijds het respecteren van de autonomie van de patiënt. Methode: Een wetenschappelijke literatuurstudie. Resultaten: Het dieet bij hemodialyse, alsook de vochtbeperking beïnvloeden de levenskwaliteit op zowel psychisch als sociaal vlak. De patiënten ervaren heel wat negatieve gevoelens die geassociëerd worden met het dieet, vooral wanneer zij uit eten gaan, waardoor zij niet kunnen genieten van sociale afspraken. Enkele patiënten gaan sociale afspraken om die reden zelfs uit de weg. De voordelen van de therapietrouw wegen volgens de literatuur echter op tegen de nadelen. Therapietrouw zorgt voor een hogere levenskwaliteit dan therapieontrouw. Het is dus belangrijk dat verpleegkundigen therapietrouw gaan nastreven en hierbij de hemodialysepatiënt voldoende gaan betrekken en inspraak geven. Conclusie: Het dieet bestaat uit een beperking van kalium, natrium en fosfor in de voeding, alsook een vochtbeperking. Hemodialysepatiënten ervaren het dieet en de vochtbeperking als beperkend op vele vlakken en moeilijk op te volgen doordat veel voedingsmiddelen moeten vermeden worden. Therapieontrouw leidt tot een lichamelijke symptomen zoals jeuk, kortademigheid en hartklachten, alsook een lagere levenskwaliteit. Anderzijds kan therapietrouw veel stress veroorzaken en sociale isolatie in de hand werken bij hemodialysepatiënten. Doordat de levenskwaliteit toch hoger is bij hemodialysepatiënten die therapietrouw zijn, is het aangeraden om als verpleegkundige therapietrouw te stimuleren. Hierbij moet de verpleegkundige begrip tonen, emotionele steun bieden, de hemodialysepatiënt betrekken in de zorg en streven naar zelfmanagement en zelfredzaamheid, alsook educatie geven, omdat dit een positieve invloed hebben op de therapietrouw.


Dissertation
GENEESMIDDELGERELATEERDE PROBLEMEN BIJ DE GERIATRISCHE PATIËNT - Ontwikkelen van een ontwerpbrochure voor verpleegkundigen
Author:
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: geneesmiddelgerelateerde problemen zijn verantwoordelijk voor 11% van de ziekenhuisopnames bij geriatrische patiënten. Er is nood aan een medicatiebeleid dat incidenten met betrekking tot de geneesmiddelinname tegen gaat. Methode: een systematisch literatuuronderzoek werd uitgevoerd. Resultaten: uit de literatuurstudie kwam naar voor dat er reeds heel wat handvaten bestaan voor verpleegkundigen om het aantal geneesmiddelgerelateerde problemen te reduceren. Verder zijn er screeningsinstrumenten ter beschikking voor artsen en apothekers, wat een multidisciplinaire aanpak stimuleert. Conclusie: verpleegkundigen hebben een belangrijke rol omtrent geneesmiddelgerelateerde problemen tijdens de opname van een geriatrisch patiënt. Geneesmiddelgerelateerde problemen vergen een multidisciplinaire aanpak.


Dissertation
Anamnesegesprekken en Frailty
Author:
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Introductie: Een anamnesegesprek bij ziekenhuisopname is van belang om de toestand van de (geriatrische) patiënt in kaart te brengen. Methode: Via een systematische literatuurstudie worden frailty en anamnese gedefinieerd en via een vergelijkend onderzoek worden de verschillende anamnesevormen en screeningsinstrumenten voor frailty met elkaar vergeleken. De literatuurstudie wordt met de praktijk van een geriatrische dienst vergeleken.Resultaten: De CGA blijkt is de gouden standaard bij ziekenhuisopname van geriatrische patiënten. Om naar frailty te screenen worden de Frailty Index gecombineerd met de CGA en het Frailty Fenotype gebruikt. Discussie: Er dient een gestandaardiseerde definitie en screeningsinstrument van frailty ontwikkeld te worden. Verder onderzoek naar de prevalentie van frailty is nodig. Er dient een leeftijdsgrens vastgelegd te worden om systematisch naar frailty te screenen. Conclusie: De CGA gecombineerd met de Frailty Index wordt het beste gehanteerd om naar frailty te screenen en om holisme na te streven. Frailty opsporen vóór het afnemen van de CGA kan via het Frailty Fenotype.


Dissertation
Comprehensive Geriatric Assessment, handknijpkracht of het dagelijks functioneren van geriatrische patiënten. Wat kan een functioneel herstel na acute ziekenhuisopname voorspellen?
Author:
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Gehospitaliseerde geriatrische patiënten (GGP) hebben een hoog risico op functionele achteruitgang en tone verschillende beperkingen in activiteiten van het dagelijks leven (ADL). Dit onderzoek gaat na welke elementen een functioneel herstel na ziekenuisopname kunnen voorspellen. Het interne liaison team van het UZ Gent nam het Comprhensive Geriatric Assessment (CGA) af bij GGP. Vervolgens werd de Brussels Integrated Activities of daily living (BIA) en de handknijpkracht (HKK) afgenomen. Bij ontslag werd nogmaals de HKK gemeten. Drie maanden na ziekenhuisopname werd de BIA telefonisch geherevalueerd. Hoe minder assements uit het CGA afwijkend zijn, hoe minder beperkingen in de BIA, Een zwakke HKK voorspelt niet automatisch een zwak dagelijks functioneren. Drie maanden na hospitalisatie is er eerder een functionele achteruitgang. Een afwijkende BIA zou een afwijkend CGA kunnen voorspellen. HKK lijkt geen functioneel herstel te voorspellen. Drie maanden na hospitalisatie ervaren GGP meer beperkingen in ADL dan voor ziekenhuisopname.


Book
Probleemgeoriënteerd denken in de geriatrie : een praktijkboek voor de opleiding en de kliniek
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789058981394 Year: 2008 Publisher: Utrecht De Tijdstroom

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

1 De geriatrische patiënt / Willibrord Hoefnagels en Marcel Olde Rikkert 2 De delirante patiënt / Marcel Olde Rikkert, Elke Detroyer en Koen Milisen 3 De gevallen patiënt / Yvonne Schoon, Jacques Neyens en Steven Boonen 4 De verwaarloosde oudere / Marcel Olde Rikkert en Willibrord Hoefnagels 5 De patient met gewichtsverlies / Evelien Pijpers, Lisette de Groot en Jos Schols 6 De patiënt met functieverlies / Gertie GoluÂke-Willemse en Huub Maas 7 De vermoeide patiënt met chronisch hartfalen / Lia Middeljans-Tijssen en Mark van der Wel 8 De patiënt met bloedarmoede / Etienne Joosten 9 De patiënt met plasproblemen / Anja Velghe en Jean Pierre Bayens 10 De tandeloze patiënt / Cees de Baat en Marcel Olde Rikkert 11 De duizelige patiënt / Willibrord Hoefnagels en Marcel Olde Rikkert 12 De patiënt met een wegraking / Nathalie van der Velde en Tischa J.M. van der Cammen 13 De patiënt met vermindering van spierkracht / Ivan Bautmans en Tony Mets 14 De vergeetachtige patiënt / Marcel Olde Rikkert Roy Kessels, Raymond Koopmans en Myrra Vernooij-Dassen 15 De agressieve of geagiteerde patiënt met dementie / Frans Verhey en Marjolein de Vugt 16 De patiënt met gedragsverandering / Joost Sanders, Dora van Zonneveld en Yolande Pijnenburg 17 De problematische familie / Luc Van de Ven 18 De sombere patiënt / Filip Bouckaert 19 De angstige patiënt / Martin Smalbrugge en Aartjan Beekman 20 De 'moeilijke' somatiserende patiënt / Carolien Benraad, Peter Hilderink en Dorine van Driel 21 De patiënt met bijwerkingen door medicatie / Mirko Petrovic en Annemie Somers 22 De patiënt met te veel medicatie / Paul Jansen en Rob van Marum 23 De patiënt met beperkte therapietrouw / Jacobus R.B.J. Brouwers en Cornelis van der Hooft 24 De patiënt met chronische pijn / Nele Van Den Noortgate, Sandra Zwakhalen en Eddy Dejaeger 25 De oudere patiënt in de palliatieve fase / Stans Verhagen, Jeroen Fokke en Kris Vissers 26 De oudere patiënt met behandeldilemma's / Cees Hertogh en Jenny van der Steen 27 De wilsonbekwame Patiënt / Astrid Vellinga, Jos van Campen en Joris Vandenberghe


Book
Gids geriatrische geneesmiddelen.
Author:
ISBN: 9058980502 Year: 2003 Publisher: Utrecht De Tijdstroom


Book
Handboek oplossingsgerichte gespreksvoering met ouderen
Authors: ---
ISBN: 9789026522499 Year: 2012 Publisher: Amsterdam Pearson Education Benelux

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit handboek heeft als doel om gespreksvoering zo positief en simpel mogelijk te maken voor alle professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg die met ouderen werken. Verschillende onderwerpen die specifiek met oudere cliënten te maken hebben komen aan bod, zoals omgaan met cognitieve beperkingen, voeren van crisisgesprekken en gesprekken over suïcidaliteit, en toepassen van mediatieve gespreksvoering. Je vindt vele tips en oefeningen en een groot aantal casus die je uitnodigen morgen al met oplossingsgerichte gespreksvoering te beginnen.Oplossingsgerichte gespreksvoering is een vorm van cognitieve gedragstherapie, waarbij de focus niet ligt op wat er mis is met de cliënt en wat niet werkt, maar op wat er goed gaat en wel werkt. Probleemanalyse is vaak niet nodig, doelanalyse daarentegen wel: wat wil de cliënt (en zijn omgeving) voor het probleem in de plaats?Cliënten en hun dierbaren, mantelzorgers, verpleegkundigen en multidisciplinaire teams die met ouderen werken worden op een respectvolle wijze uitgenodigd hun doel te formuleren, uitzonderingen op het probleem te vinden en voort te bouwen op hun sterke kanten en op wat werkt. Omdat de autonomie van de cliënt goed is gewaarborgd, bevordert dit de zelfwaardering en de werkrelatie tussen cliënt en professional. Bovendien zorgt oplossingsgerichte gespreksvoering voor een lichte en positieve toon, hetgeen meer werkplezier genereert. Omdat het benodigde aantal oplossingsgerichte gesprekken meestal kleiner is dan het aantal probleemgerichte gesprekken is oplossingsgerichte gespreksvoering tevens kostenbesparend


Book
Essentials of clinical geriatrics
Authors: --- --- ---
ISBN: 9781259860515 1259860515 9781259860522 1259860523 Year: 2018 Publisher: New York McGraw-Hill Medical


Book
Evidence-based geriatric medicine : a practical clinical guide
Authors: ---
ISBN: 9781444337181 Year: 2012 Publisher: Chichester Wiley Blackwell

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

The latest addition to the Evidence-Based Book series, Evidence-Based Geriatric Medicine provides non-geriatrician clinicians an overview of key topics central to the care of the older patient. This guide focuses on the management of common problems in the elderly taking into account their life situations as well as treatment of specific conditions. Leading geriatricians with expertise in evidence-based medicine utilize the best available evidence and present this information in a concise, easy-to-use, question-based format. Evidence-Based Geriatric Medicine is a unique guide to the optimum management of older patients.

Listing 1 - 10 of 28 << page
of 3
>>
Sort by